Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Blogphoto
22 août 2015

Ferran Adrià, l'ex-millor cuiner del mon, mereix una llei personal? by Quim Pedret

"Cuina Adrià, llei en la seva salsa" 

 Traduït del francés, amb tot el carinyo a la Cala Montjoi de Roses  'Quim Pedret'



Ferran Adrià en estat pur


 "Mentre servia l'últim sopar a El Bulli, el 30 de juliol de 2011, en Ferran Adrià - el famós cuiner- va anunciar el naixement de 'ElBulliFoundation', dedicat a la creació gastronòmica. Les seves activitats havien de començar el 2014, en el lloc històric del restaurant a la Cala Montjoi, prop de Roses, dins la costa del cap de Creus. Gairebé al final de l'any en curs, la calma sembla regnar en Cala Montjoi, només ha estat pertorbada per un incendi que va destruir recentment 40 hectàrees de matoll, sense cap perill per ElBulli. La Fundació va ser creada oficialment en 2013 sobre tres pilars.




UNA EXTENSIÓ DE 3.466 M2 DE SUPERFÍCIE

El primer pilar, ‘la Bullipedia Lab’, instal.lada a Barcelona, pretén construir una gran enciclopèdia de la història d'aliments, cuina i gastronomia i que estarà disponible a Internet gràcies a Telefònica i Ferrán Adrià de ‘techno soci’. Vuitanta persones treballarien amb ella. Els altres dos pilars estan domiciliats en Cala Montjoi….
Un altre pilar és 'El Bulli AND’, el taller de creativitat on els equips d'èxit creessin els plats durant tot l'any.
I ElBulli 1846 que seria el Museu, amb una retrospectiva de la història del restaurant, a través dels 1.846 plats creats a dins i que han fet la reputació de Ferran Adrià. Aquest l'abril, el xef preveia que el ‘ElBullifoundation’ començaria a finals l'any 2015 i que els tres projectes treballarien junts a finals de l’any 2016.
La gestió i la rehabilitació de l'antic restaurant, es va encarregar a l'arquitecte Enric Ruiz-Geli, amb una extensió de 3.466 m2 construïdes que tindríem de sumar als ja existents 1.116 m2.
Problema: Cala Montjoi, es troba dins del parc natural de Cap de Creus, on, sota la llei de protecció del Medi ambient, un edifici no pot créixer en un 20% -mentre el ‘ElBulliFoundation’ projecta créixer el 300% més. Terrasses artificials, superfícies subterrànies i un museu on s'espera que milers de persones, que hauran de conduir per l'estreta carretera que condueix a Cala Montjoi de Roses.
Es tot un cúmul de regulacions ambientals i territorials que prohibeixen tals construccions en les 13 000 hectàrees del parc. Recordem, que fa uns anys les instal•lacions del 'Club Mediterranee' en activitat després de desenes d'anys, en una altra part del Cap de Creus, es varen destruir conforme a la llei. La implantació d'un camp de golf, també ha estat prohibida al parc natural.





LES ASSOCIACIONS ECOLOGISTES DENUNCIEN UNA ‘LEX ADRIA’


El projecte de Ferran Adrià, que vol ser respectuós del medi ambient, és recolzada per la Generalitat, el govern català i el Conseller de Territorialitat, el Sr. Santi Vila, que va declarar que era "crucial per al conjunt del planeta”. Per trencar l'estancament i evitar llargs processos, hi havia una solució: ‘Votar una llei a mesura declarant 'ElBulliFoundation' de "interès nacional" i a superar les limitacions actuals’. Les associacions ecologistes van muntar immediatament en còlera, denunciant una ‘Lex Adria', que no només ignora la protecció del patrimoni natural, sinó que viola el principi d'igualtat davant la llei, ja que està feta solament per a una persona.
"El millor cuiner del món, té carta blanca d'un govern sotmès, per no respectar les lleis aprovades al Parlament per representants del poble?", es preguntava així en Joan Boada i Masoliver, historiador, en una columna publicada al diari El País.
Una petició hostil que va ser recolzada per unes quaranta associacions, i que ja ha recollit ja 90.000 signatures.
Els opositors no tenen res en contra ‘ElBulliFoundation’, però simplement requereixen que el Museu trobi un lloc que no sigui Cala Montjoi i que es compleixi la llei. Per això van assenyalar que el Museu Teatre Salvador Dalí de Figueres, no va ser construït a Port Lligat (Cadaqués), on va viure i treballar el pintor, sinó a Figueres.
El projecte de 'Lex' Adria està ara sobre la taula. Al Parlament de Catalunya ha de decidir si l'ex-millor cuiner del món - que fa més de tres anys que no cuina - mereix una llei personal. Mentre els treballs encara no han començat"


Le Monde 17 Novembre 2014
J.P.Géné



Pujat pel Quim Pedret i Rovira
Publicité
Publicité
Commentaires
Blogphoto
Publicité
Publicité